verf-laten-verwijderen

Verf laten verwijderen

Zien = Geloven. Vraag vandaag nog de GRATIS DEMO aan

06 55772869

Waarom Verf Verwijderen?

Er zijn veel redenen om de oude verflaag van uw huis of bedrijfspand te willen verwijderen. Wellicht wilt u de gevel in oude staat en glorie herstellen. Of u wilt wellicht een nieuwe laag en eventueel nieuwe kleur verf aanbrengen. U wilt de kale muur inspecteren en restaureren waar nodig.

Verf verwijderen is een aparte discipline binnen de schoonmaakwereld. En niet alle methoden werken even goed. Sommige methoden om verf te verwijderen zijn zelfs schadelijk voor uw pand. Informeer uzelf dus altijd goed voordat u iemand inhuurt om de verf van uw muren te verwijderen.

Schade aan uw pand door het verwijderen van verf

Er zijn meerdere manieren om verf van muren te verwijderen. Deze manieren kunnen gecombineerd worden in een bepaalde aanpak.

U kunt verf van muren verwijderen door gebruik te maken van:

 • Hoge druk
 • Afbijtmiddelen (al dan niet biologisch afbreekbaar)
 • Zandstralen
 • Hoge temperatuur
 • Of laseren

Al deze methoden werken om de oude laag verf van uw muur of andere oppervlakken te verwijderen, maar er kunnen belangrijke gevolgen zijn voor uw pand door verf met de verkeerde of verkeerd toegepaste methode te verwijderen. Wij zetten de voornaamste methoden hieronder voor u op een rijtje.

Verf van muren verwijderen door hogedruk reiniging met water

Het grote gevaar bij het verwijderen van verf onder hogedruk is dat het oppervlak onder de verf beschadigd raakt. Dit oppervlak kan de baksteen van uw pand zijn. Maar ook bijvoorbeeld een houten kozijn. Of de voegen tussen uw bakstenen. Houd u er rekening mee dat eventuele schade aan het kale oppervlak van uw muren altijd eerst hersteld dient te worden voordat u de muur opnieuw verft.

Bij het inzetten van hogedrukapparatuur om verf te verwijderen is het mogelijk de bakstenen te beschadigen. Wat er in dat geval gebeurd is dat de buitenste laag van de baksteen door de hoge druk verwijderd wordt. In dat geval heeft vuil en biologische aanslag meer kans om zich in de bakstenen van uw muur te nestelen. Het is zelfs mogelijk dat de bakstenen niet meer waterdicht zijn en water op gaan zuigen. De hoeveelheid van 22 liter water per minuut wordt ook in de steen geperst bij hogedruk reinigen, iets waar niemand over praat. In een strenge winter loopt u daarmee zelfs het risico dat bakstenen breken met vorst. Ook is het mogelijk dat de bakstenen zich zo vol zuigen met water dat zij aan de binnenkant van uw huis of bedrijfspand water af gaan geven met alle gevolgen van dien. Vochtoverlast, een muffe geur en schimmels kunnen op dat moment gaan voor komen.

Verf van muren verwijderen door afbijtmiddelen

De meeste afbijtmiddelen om verf van uw muren te verwijderen worden tegenwoordig aangeprezen als ‘biologisch afbreekbaar’. Maar biologisch afbreekbaar zijn de meeste middelen. Als je maar lang genoeg wacht. Zelfs frisdrank blikjes of plastic flessen zijn bijvoorbeeld afbreekbaar. De periode is alleen wel 200 tot 500 jaar. Met de als ‘biologisch afbreekbare’ afbijtmiddelen is de situatie minder extreem. Het zijn middelen die binnen een stuk kortere periode afgebroken kunnen worden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen direct gevaar is voor de begroeiing in de directe omgeving van de muur waarvan u de verf wilt verwijderen. Of dat er geen gevaar is dat deze middelen in het grondwater terecht komen.

Het is op zich een logisch verhaal. De te verwijderen verf op de muur van uw huis of bedrijfspand zit daar waarschijnlijk al een tijd. Het is een taai goedje dat met weer en wind jaren is blijven zitten. Deze laag verf op uw buitenmuur zal zich niet zomaar laten verwijderen. Dit betekent dat het afbijtmiddel een vrij agressief goedje moet zijn om de verf toch van de muur van uw pand te verwijderen. Informeer uzelf dus altijd goed welk middel gebruikt wordt en wat de afbreektijd van het afbijtmiddel is. Maar liever nog, kies een methode die niet milieubelastend is om de verf van uw muur te verwijderen. Deze methoden zijn voorhanden en bij Ecowas helpen we u er graag mee.

Verf van muren verwijderen door zandstralen

Zandstralen is een methode die vaak gekozen wordt om verf van muren te verwijderen. Deze optie klinkt in eerste aanleg logisch. Met een fijn, schurend effect verwijderd u de laag verf die op de muur zit. Een kind kan de was doen. Het effect van zandstralen is echter vaak niet zo kinderachtig en u loopt een groot risico de buitenmuur van uw huis of bedrijfspand te beschadigen.

Met zandstralen wordt een krachtige straal van harde deeltjes (niet altijd zand) gedurende een langere periode op één plek op de buitenmuur gericht. Door het schurende effect van de deeltjes wordt de verf laagje voor laagje van de buitenmuur verwijderd totdat alle verf verdwenen is. Door de enorm hoge druk is het echter nagenoeg onmogelijk om precies lang genoeg op die ene plek te richten en precies kort genoeg om de muur onder de verf niet te beschadigen. Daarmee is het beschadigen van de originele muur met zandstralen bijna niet te voorkomen.

Als bakstenen eenmaal beschadigd zijn, is het heel moeilijk en heel duur om de originele muur weer in topconditie te krijgen. Impregneren is een kostbaar lapmiddel en stenen en mortel vervangen zijn dure methoden. Het verwijderen van verf van uw muur d.m.v. zandstralen kan aldus een verschrikkelijk dure aangelegenheid worden. Het negeren van de schade door zandstralen leidt op termijn tot lekkage en kan de investering in uw huis of bedrijfspand ernstig in waarde doen verminderen.

 

Verf van muren verwijderen door hoge temperatuur

Verf verwijderen d.m.v. hoge temperatuur is moeilijk. Er zijn wat bedrijven die deze dienst aanbieden maar om het op de juiste manier te doen, is nauwelijks apparatuur voorhanden. De uitdaging met verf verwijderen door hoge temperatuur is dat het lastig is de waterdeeltjes die het werk moeten doen meer dan 135 graden Celsius te houden totdat zij de spuitmond verlaten. Vaak is er een hoge temperatuur van boven 100 graden Celsius of meer af te lezen bij de boiler. Maar op het moment dat de waterdeeltjes de spuitmond verlaten is deze temperatuur terug gelopen tot 120 en vaak zelfs onder 100 graden Celsius. Op het moment dat de waterdeeltjes het oppervlak raken waar de verf van verwijderd moet worden, is deze temperatuur vaak nog later. De oplossing die dan vaak gekozen wordt om de verf alsnog te verwijderen is om de druk te verhogen. De gevaren van werken met hoge druk kunt u hierboven op de pagina terugvinden.

Hogedruk reinigen met een stoomfunctie blijft hogeduk reinigen en het wel of niet beschadigen van je ondergrond is afhankelijk van de man of vrouw die er mee werkt, spuitafstand, is de persoon wakker en bij de les of zijn er zorgen thuis. Wordt de druk stiekem toch maar iets hoger zodat het werk lekker snel klaar is? Veel factoren die bepalen of uw muur vrij van verf én schade opgeleverd wordt.

Als het lukt om de temperatuur wel hoog te houden dan is verf van muren verwijderen door hoge temperatuur een prima en milieuvriendelijke methode. Door de plotselinge opwarming scheurt de verf die zich daarna met beperkte hoge druk makkelijk laat verwijderen.

Wat u ook in de gaten dient te houden is dat niet alleen de methode die u gebruikt van belang is bij het verwijderen van verf. Ook hóe deze wordt toegepast is belangrijk. Zelfs een in principe veilige methode kan bij onjuiste toepassing schade aan uw pand veroorzaken. Wij raden u daarom ten zeerste aan de specialistische klus van verwijdering aan de professionals over te laten.

Zonder beschadigingen verf verwijderen met de DOFF

Ecowas heeft als enige in Nederland een uniek stuk gereedschap in het arsenaal dat met super hete waterdeeltjes (tot 150 graden celsius bij verlaten spuitmond) en onder relatief lage druk (van 0 tot 100 bar) verf kan verwijderen. Doordat de waterdeeltjes, super hete stoom, de muur of ander oppervlak raken met meer dan 100 graden Celsius, breekt de verf op het moment van contact. De relatief lage druk doet daarna de rest. En daardoor is reinigen met de DOFF een alternatief voor zandstralen.

Verf verwijderen van muren of andere oppervlakken met de DOFF lijkt in eerste instantie langzamer te gaan dan met andere methoden. Vergeleken met verf verwijderen door zandstralen of door hoge druk zal het verschil u opvallen. Vergelijk het echter met het bereiden van een goed gerecht. Heeft u liever een aangebrand gerecht dat lekker snel klaar is of liever een met zorg bereide maaltijd die u zich in alle rust kan laten smaken? Rust is namelijk wat verf verwijderen met de DOFF u brengt. De wetenschap dat als onze mensen klaar zijn, uw muur of ander oppervlak volledig vrij van verf is. Na het opdrogen kunt u meteen aan de slag om datgene met uw muur te doen dat u van plan was. Of u laat de muur zo in zijn herstelde, oorspronkelijke staat. Zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over lekschade in de toekomst of beschadigd mortel.

Hieronder vindt u een opsomming van de soorten verf die wij doorgaans zonder problemen met de DOFF kunnen verwijderen:

 • Acrylverf
 • Hoog- en zijdeglansverf
 • Graffiti
 • Verf op oliebasis
 • Geplastificeerde verf
 • Polyurethaan verf
 • Chloorverf

Opnieuw verven?

Wij kunnen u in contact brengen met specialisten die het juiste advies voor u kunnen uitbrengen. Wellicht kunt u besparen op het reinigingswerk?

Overtuigd? Vraag nu een demo of offerte aan.

Vrijblijvend een gratis demonstratie?